Principele Nicolae, la deschiderea Olimpiadei Naționale de Limba și Literatură RomânăLuni, 6 aprilie 2015, Alteța Sa Regală Principele Nicolae a luat parte, la Palatul Culturii din municipiul Târgu-Mureș, la deschiderea oficială a Olimpiadei Naţionale de Limba și Literatura Română.

La evenimentul de deschidere au luat parte reprezentanți ai autorităților locale, elevi, profesori și inspectori şcolari.

În cuvântul adresat audienței, Alteța Sa Regală Principele Nicolae a afirmat:

„Sunt bucuros să particip astăzi alături de dumneavoastră la deschiderea Olimpiadei Naţionale de Limba şi Literatura Română, desfăşurată anul acesta în judeţul Mureş, un judeţ cu o profundă tradiţie educaţională şi cu o bogată cultură.

Nu este prima oară când particip la deschiderea unui concurs şcolar, dar este prima oară când un asemenea concurs se referă chiar la limba română. Circumstanţele exilului bunicului meu, şi al familiei mele, au făcut să nu am posibilitatea de a creşte într-un mediu de limbă română, şi deşi am auzit-o uneori, atunci când am avut privilegiul de a mă afla alături de bunicul meu, nu am avut cu cine şi de la cine să o învăţ.

Aşa se face că, odată cu stabilirea mea în România acum doi ani, am urmat cursuri intensive de limbă română şi am căutat să vorbesc cu cât mai mulţi oameni în limba pe care, deşi nu am învăţat-o din copilărie, o consider limba mea.

Am descoperit astfel varietatea fondului lingvistic al limbii noastre, bogăţia de înţelesuri şi de sinonime, care reflectă istoria încărcată a poporului nostru. Limba română nu este doar un patrimoniu naţional, ci un fenomen unic în istoria Europei, un focar de civilizaţie care s-a răspândit nu doar pe teritoriul actual al ţării noastre, ci reflectă unitatea unui popor divizat în două state – România şi Republica Moldova, pentru a nu mai vorbi despre românii din Ucraina, Serbia sau Ungaria.

Organizarea de concursuri şcolare de limbă română este aşadar naturală şi este modul prin care o ţară, care îşi respectă cultura, încurajează tinerele generaţii să o cunoască şi să o aprofundeze.”

Etapa naţională a Olimpiadei de Limba şi Literatura română, la nivel liceal, se desfăşoară în perioada 6 – 10 aprilie 2015, la Colegiul Național „Al. Papiu Ilarian” din Târgu-Mureș. În cadrul festivității de premiere, care va avea loc vineri, 10 aprilie, elevul cu cel mai bun rezultat va primi premiul „Regina Elisabeta. Carmen Sylva” din partea Casei Regale a României.

Niciun comentariu

Un produs Blogger.