Vizita la Bucureşti a Excelenţei Sale Președintelui Vytautas Landsbergis

Vizita la Bucureşti a Excelenţei Sale Președintelui Vytautas Landsbergis

Marți, 23 iunie a.c., va sosi la Bucureşti Vytautas Landsbergis, Preşedinte al Lituaniei între anii 1990 şi 1992. La Palatul Elisabeta și la Castelul Peleș, Președintele Landsbergis și doamna Gražina Ručytė-Landsbergienė vor fi oaspeții Altețelor Lor Regale Principesa Moștenitoare și Principele Radu. Vizita înaltelor personalități lituaniene este organizată de Fundația Română pentru Democrație și de Filarmonica George Enescu, la inițiativa profesorului Emil Constantinescu, Președintele României 1996-2000.

Născut la 18 octombrie 1932, Preşedintele Landsbergis este un intelectual lituanian de formaţie renascentistă, pasionat de muzică şi de artele vizuale, de poezie şi literatură. Este autorul multor lucrări muzicale, unor numeroase volume istorice, autobiografice, de teorie politică şi ficţiune. A fost şef de Stat al Lituaniei, preşedinte al Seimului (Parlamentului) Lituaniei (1996-2000) şi membru al Parlamentului European (2004-2014).

În armonie cu remarcabilele sale realizări ştiinţifice şi artistice, profesorul Landsbergis este cunoscut pe plan mondial pentru poziţia sa demnă și puternică într-un moment de răscruce pentru ţara sa. Astfel, în 23 august 1989, în toiul reformelor şi instabilităţii Uniunii Sovietice, mişcarea social-politică pe care o conducea (Sajudis), şi care susţinea independenţa Lituaniei, a organizat sub conducerea sa un mare lanţ uman de-a lungul celor trei State Baltice, mişcare de protest care a amintit de odiosul pact Ribbentrop-Molotov care a împărţit Europa de Est în sfere de influenţă şi a condus la strivirea independenţei statelor baltice. La scurt timp, Lituania a fost primul dintre aceste state care a proclamat ocupaţia sovietică drept ilegală şi şi-a redobândit cetăţenia cu domnul Landsbergis ca preşedinte al Consiliului Suprem al Lituaniei.

În existenţa fiecărui stat apare un moment când, în faţa primejdiei, naţiunea trebuie să îşi dovedească sieşi şi lumii voinţa sa de izbândă şi dreptul său la independenţă. În asemenea circumstanţe, toate puterile (politica, societatea, cultura) trebuie să lucreze în unison pentru a păstra identitatea de peste generaţii a naţiunii. Această mişcare trebuie să aibă un lider care să fie legătura dintre toate forţele implicate, care să găsească acele cuvinte de încurajare şi alinare potrivite pentru cei afectaţi, dar să aibă şi curajul şi puterea exemplului personal necesare pentru a-şi asuma răspunderea naţiunii sale în cele mai negre momente.

Vytautas Landsbergis a îndeplinit acest rol fundamental în istoria recentă a ţării sale, fiind cel care, în momentul de cumpănă, a îndemnat poporul său, dar şi al statelor baltice, a curaj, unire şi independenţă. Făcând o paralelă istorică, nu putem să nu ne oprim asupra actului de la 23 august 1944, când Majestatea Sa Regele Mihai I, în faţa pericolului dispariţiei statalităţii României, pornind de la aceleaşi valori şi bucurându-se de încrederea şi unitatea poporului său, a luat decizia intrării în luptă alături de Puterile Aliate, salvând astfel independenţa statului nostru.

Acest tip de leadership, tradiţional asociat coroanei, atât de rar în zilele noastre, impune societăţii valori, principii şi răspunderea marilor decizii. Vaclav Havel şi Vytautas Landsbergis fac farte dintr-o galerie foarte restrânsă de personalităţi contemporane de mare integritate, care au dat un neprețuit exemplu personal şi au constituit puncte focale pentru energiile naţiunilor lor.

Pentru a marca această importantă vizită, Majestatea Sa Regele a decis să confere Ordinul Coroana României în grad de Mare Cruce Președintelui Vytautas Landsbergis, într-o ceremonie care va avea loc la Castelul Regal Peleş. Prezentăm mai jos motivarea decoraţiei regale:
“Pentru admirabila sa statură politică, dăltuită cu demnitate, curaj şi puterea exemplului personal. Pentru calitatea sa de prim şef de Stat al Lituaniei libere. Pentru că, prin contribuţia sa esenţială la organizarea Lanţului Libertăţii din 23 august 1989, a declanşat răsturnarea puterii sovietice, a atras atenţia lumii asupra pactului Ribbentrop-Molotov şi a fundamentat, prin fapta a milioane de oameni, recâştigarea independenţei statelor baltice. Pentru exemplarul său leadership, continuat în cursul celor două decenii de tranziţie şi integrare euro-atlantică, în cursul cărora a promovat democraţia, libertăţile şi apropierea de valorile occidentale. Pentru poziţia sa fermă împtoriva dictaturii şi autoritarismului de orice fel, precum şi a apologiei acestora. Pentru că, prin toate aceste fapte, a servit şi serveşte aceleaşi principii ale adevărului şi dreptăţii naţiunilor susţinute de Coroana Română”.

Familia Regală și familia Landsbergis vor fi alături în următoarele momente, pe parcursul vizitei:
  • Principesa Moștenitoare va asista miercuri, 24 iunie 2015, la ora 11, la ceremonia de conferire a titlului de Doctor Honoris Causa al Universității Naționale de Muzică Președintelui Vytautas Landbergis.
  • Principesa Moștenitoare și Principele Radu vor oferi un dejun la Palatul Elisabeta în onoarea familiei Landsbergis miercuri, 24 iunie 2015, la ora 13.
  • Principele Radu va lua parte la conferința-dialog de la Ateneul Român, susținută de Președinții Vytautas Landsbergis și Emil Constantinescu miercuri, 24 iunie 2015, la ora 18.30.
  • În numele Regelui Mihai I, Principesa Moștenitoare va conferi Marea Cruce a Ordinului Coroana României Președintelui Vytautas Landsbergis în Holul de Onoare al Castelului Regal Peleș, joi, 25 iunie, ora 19.
  • Principesa Moștenitoare și Principele Radu vor oferi un dineu în onoarea Președintelui Landsbergis și a doamnei Ručytė-Landsbergienė, în Sufrageria de Stat a Castelului Regal Peleș, joi, 25 iunie 2015, ora 19.10.
Articol de Ioan-Luca Vlad

Niciun comentariu

Un produs Blogger.