Noi monede regale

Noi monede regale

Noi monede regale

În lunile iulie şi august, Banca Naţională a României a emis două seturi de monede cu valoare numismatică, având subiecte regale.

Prima emisiune, din 15 iulie, aniversează 150 de ani de la naşterea Regelui Ferdinand I al României. Setul de monede prezintă pe revers portretul Regelui Ferdinand I (1865-1927), iar pe avers Catedrala Încoronării de la Alba Iulia, unde a avut loc încoronarea sa ca Rege al României Mari la 15 octombrie 1922, alături de Regina Maria.

În istoria monetară a României, domnia Regelui Ferdinand I a fost marcată de convulsii ale situaţiei leului, cauzate de cheltuielile specifice Marelui Război, şi pentru aprovizionarea ţării secătuite după anii de ocupaţie. Însă, între 1922 şi 1927, prin consolidarea monetară, concretizată în bugete echilibrate, sporirea gradului de încasare a impozitelor şi instituirea monopolului statului asupra aurului, moneda României a devenit mai stabilă, corespunzător cu creşterea staturii regionale a ţării noastre.

Regele Ferdinand I rămâne în istorie nu doar ca Unificator, ci şi ca suveranul în a cărui domnie s-au pus bazele renaşterii economice de după Marele Război.

Noi monede regale

Noi monede regale

A doua emisiune, din 7 august, aniversează 140 de ani de la punerea pietrei de temelie a Castelului Peleş din Sinaia. Reversul comun al monedelor prezintă statuia Regelui Carol I aflaţă în faţa Castelului Peleş, iar aversul lor prezintă Castelul însuşi.

Construcţia Castelului Peleş a început cu fundaţia, între anii 1873-1875, la 10/22 august 1875 fiind pusă piatra de temelie a acestuia, în cadrul unei festivităţi regale. La edificarea Castelului a lucrat un număr impresionant de arhitecţi de renume, printre care Wilhelm von Doderer (Viena), Johannes Schultz, Emile du Nouy şi Karel Liman. Inaugurarea oficială a avut loc în 1883, Castelul devenind simbolul Coroanei Române şi o perlă arhitectonică a sud-estului european. În 1948, Peleşul a fost confiscat de autorităţile comuniste, fiind restituit Majestăţii Sale Regelui Mihai I al României în anul 2007.

Castelul Peleş reprezintă din nou, în ultimii ani, Scaunul Dinastiei Române, găzduind în impunătoarele sale interioare, evenimente de stat şi dinastice dintre care cele mai recente au fost dineul în onoarea preşedintelui Vytautas Landsbergis al Lituaniei (1990-1992) şi dineul cu ocazia aniversării Principesei Moştenitoare Margareta, cu participarea preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis.

Ambele seturi numismatice sunt compuse din câte trei monede, una din aur cu valoarea nominală de 100 de lei, una din argint, cu valoarea nominală de 10 lei, şi una din tombac cuprat, cu valoarea nominală de 1 leu.

Ioan-Luca Vlad

Niciun comentariu

Un produs Blogger.