Regina Elisabeta a României, omagiată la Neuwied

Regina Elisabeta a României, omagiată la Neuwied

În anul în care se comemorează 100 de ani de la trecerea la cele veșnice a Reginei Elisabeta a României, suverana este omagiată cu o expoziție la muzeul din orașul ei natal.

Sâmbătă, 3 septembrie 2016, la Muzeul Röntgen din orașul Neuwied, are loc vernisajul expoziției “Carmen Sylva – O regină din Neuwied”. Evenimentul se va bucura de prezența dlui Rainer Kaul, prefectul Districtului Neuwied, și a Alteței Sale Serenisime Principesa Isabelle de Wied. Vor interpreta compoziții de George Enescu și August Bungert muzicienii Christine Staebel (soprană), Elvira People (pian) și Maud Schreiber-May (pian).

La 2 martie 1916, în mijlocul Primului Război Mondial, a murit la București, în vârstă de 72 de ani, Regina Elisabeta, născută principesă de Wied. Pentru a comemora 100 de ani de la moartea acestei remarcabile și celebre personalități, Muzeul Röntgen din Neuwied dorește să ilustreze, prin actuala expoziție, etapele vieții Reginei Elisabeta.

Muzeul pune alături numeroase picturi, fotografii, bijuterii, cărți, obiecte și documente care au aparținut lui Carmen Sylva, așa cum era numită regina ca scriitor și poet. Aceste comori culturale, dintre care unele sunt prezentate pentru prima dată, oferă o perspectivă asupra vieții și operei reginei, în special în timpul vizitelor ei în patria renană.

Născută în anul 1843 ca fiică a Principelui Hermann și a Principesei Maria de Wied, în orașul Neuwied, ea a crescut într-un mediu cultural elevat și liberal, din punct de vedere politic. La Neuwied și în timpul sejururilor de familie la Bonn, ea a cunoscut personalități ale epocii precum Ernst Moritz Arndt, scriitor, militant pentru libertate și profesor de istorie la Universitatea din Bonn, pictorul Carl Ferdinand Sohn sau Principele Imperial Frederick William.

La București, Carmen Sylva a avut un puternic angajament social și cultural, devenind un fel de ambasador al tânărului stat Romania. Ea s-a dedicat îmbunătățirii educației, în special pentru tinerele fete, și a promovat artiști precum George Enescu, cel mai mare muzician român. Regina Elisabeta a fondat așezarea “Vatra Luminoasă”, dedicată îngrijirii nevăzătorilor și integrării lor în societate.

După moartea timpurie a fiicei sale, Principesa Maria, Regina Elisabeta a găsit consolare în literatură și artă. Carmen Sylva a publicat poezii, povestiri, basme, romane, eseuri și aforisme. Numeroase cărți semnate de Regina Elisabeta au fost retipărite, uneori până la a șasea ediție. Încasările tuturor lucrărilor au fost donate proiectelor sociale.

Obiectele din expoziție au fost împrumutate de la Casa Princiară de Wied, Arhivele Princiare Wiedische din Neuwied, Muzeul Municipal din Bonn și de la colecționari particulari.

Comorile culturale expuse la Muzeul Röntgen doresc să reamintească impresionanta viață a personalității extraordinarei Carmen Sylva și să arate vizitatorilor de astăzi ai expoziției ce rol a jucat și continuă să joace Regina Elisabeta, pentru România și pentru Neuwied.

Regina Elisabeta a României, omagiată la Neuwied

Niciun comentariu

Un produs Blogger.