Mica Principesă MariaLa 27 august/8 septembrie 1870, s-a născut la Bucureşti Principesa Maria, unicul copil al Regelui Carol I şi al Reginei Elisabeta. A fost botezată în ritul ortodox de către Mitropolitul Calinic Miclescu.

În 1872, Elisabeta îi scria soțului ei, Carol: „Acest copil fermecător este toată bucuria mea.“ Tot ea îi scria mamei sale: „Când [Principesa Maria – n.n.] sărută pe cineva, spune imediat: «Vreau ca toată lumea să fie fericită.» […] De îndată ce apelezi la sufletul ei bun, orice mâhnire dispare. Este un copil atât de înţelept şi răbdător!”

În 1873, Maria, alintată Itty (de la englezescul little), călătoreşte împreună cu părinţii săi în Germania, unde le este prezentată rudelor princiare, care îndrăgesc imediat copilul precoce şi drăgălaş. Principesei îi este însă mereu dor de casă, voind să se întoarcă la Bucureşti.

Viaţa micuţei principese a fost curmată prematur, în pe 28 martie/ 9 aprilie 1874, în timpul unei epidemii de scarlatină. Principesa Maria a fost înmormântată în grădina Palatului Cotroceni, în cadrul unei ceremonii fastuoase. Pe crucea de pe mormânt stătea scris un pasaj din Evanghelia după Luca: „Nu plângeţi; n-a murit, ci doarme!”

Regina Elisabeta nu avea să mai devină mamă niciodată, iar rana pierderii unicului copil nu s-a cicatrizat vreodată. Mai târziu, avea să spună: „Copilul meu este singurul meu poem frumos.“

După moartea fetiţei sale, Regele Carol spunea: „Religiunea copilului nostru şi limba pe care a vorbit-o au primit pentru noi o nouă sfinţire, căci fiecare cuvânt românesc ne va aminti, de acum înainte, drăgălaşul sunet al dulcelui glas pe care n-o să-l mai auzim niciodată pe lumea aceasta.”

Nimic însă nu i-a putut împiedica pe cei doi suverani din datoria lor către națiune și țară.

Niciun comentariu

Un produs Blogger.