Universitatea Tehnică din Iași înființată de Regele Carol al II-lea împlinește astăzi 80 de aniAcum 80 de ani, în ziua de 3 decembrie 1937, prin Decret Regal semnat de Regele Carol al II-lea, s-a înființat la Iași Școala Politehnică Gheorghe Asachi, devenită astăzi Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi.

Instituţia nou-creată a luat de la bun început numele întemeietorul învăţământului superior tehnic românesc, iar primul rector al universității a fost profesorul Cristea Otin.

În anul 1813, în Principatul Moldovei, în cadrul Academiei Domnești din Iași, a fost creată de către Gheorghe Asachi Școala de Ingineri Hotarnici și Civili. Școala a continuat în cadrul Academiei Mihăilene (1835) și, ulterior, în cadrul Universității din Iași (1860).

În timpul domniei Regelui Carol I, în noiembrie 1910, la Facultatea de Științe a Universității din Iași s-a înființat Școala de Electricitate Industrială. Conducătorul acestei instituții a fost profesorul Dragomir Hurmuzescu. La puțin timp, școala s-a transformat în Institutul de Inginerie Electrică, prima instituție de formare a specialiștilor în domeniul ingineriei electrice din România.

Niciun comentariu

Un produs Blogger.